Kontakt os
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Lopper
En hyppig parasit vi ofte ser i konsultationen hos os er loppen. Pludselig opstået kløe hos hunden, viser sig ofte at være loppeangreb. Vi får mange fortvivlede telefonopkald på klinikken, fra frustrerede hundeejere, der har været så uheldige at få lopper ind i huset. De kan være til stor gene for både hund og ejer, og det kan være en langsommelig affære at komme lopperne til livs. Den eneste sikre måde at undgå loppe angreb på din hund, er ved at lade den behandle forebyggende HELE året. For sandheden er, at lopper findes i Danmark året rundt.
Loppens livscyklus er afhængig af både fugt og varme. Lopper som helhed er umulige at udrydde, da de har naturen som reservoir og en sindrig livscyklus.Lopperne springer på enten hund eller kat, kort tid efter at de er klækket. De lever i pelsen, hvor de suger blod ved at stikke en sugesnabel ind i huden.Ofte kan et loppeangreb afsløres i pelsen, ved at men kan se små sorte ekskrementer. Lægges disse på et fugtigt underlag, f.eks. køkkenrulle, skifter de farve fra sort til rød, som tegn på, at de består af størknet blod.
Lopperne parrer sig, og æggene bliver lagt i pelsen. Æggene drysser fra pelsen og ned på gulvet/jorden. Her ligger de så og klækker, og bliver til loppe larver. Fra larvestadiet kommer puppestadiet (som foregår indeni en kokon), og herfra klækker den voksne loppe. Puppestadiet kan vare i lang tid, idet det er temperatur der afgør hvornår puppen klækker. Den voksne loppe springer på en vært, og herfra starter en ny cyklus.
Loppens livscyklus gør, at der kan ligge i titusindedvis af lopper i omgivelserne. Dette kan være en ret uoverskuelig tanke, hvis man netop har opdaget at man har et loppeproblem i hjemmet.
Et loppeangreb vil typisk vise sig som kløe. Der er meget forskel på hvor meget hundene klør sig. Vi har hos Dyrlægehuset Videbæk set hunde med massive loppeangreb, der kun kløede sig en lille smule. Ved massive angreb på små hvalpe, kan man se blodmangel, fordi lopperne suger så meget blod.
Hunde kan udvikle allergi overfor loppernes spyt. Ved sådanne tilfælde vil hundene klø sig mere end normalt, og mange vil tabe hår, især på lænden. Små sår og rødme af huden er også typiske tegn. Ved loppeallergi er det vigtigt at forebygge loppeangreb systematisk.
Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi forebyggende behandling mod lopper. Kontakt os gerne for at få det middel, der passer bedst til lige præcis din hund.
Har dyret fået lopper skal man tilrettelægge en bekæmpelse af loppeangrebet. Her skal man gøre sig klart at loppen tilbringer størstedelen af sin udviklingscyklus i omgivelserne, -og ikke som mange tror - på dyret. Derfor er det vigtigt at have en handlingsplan, som når hele vejen rundt om problemet, altså en plan som fjerner både voksne lopper, æg og larver, og pupper.
En grundig rengøring og støvsugning af hele hjemmet og behandling af hunden, er det der skal til. Støvsugning fjerner en del umodne loppestadier, og smitte presset nedbringes derfor. Vær særlig omhyggelig med at støvsuge alle paneler, sprækker og hjørner. Efter rengøring skal støvsuger posen smides ud eller brændes. Ellers vil støvsugeren blot fungere som en rugekasse, der sender nye lopper ud i omgivelserne. Vask også alle løse tæpper, puder og betræk i maskine ved mindst 60 grader.
Tekstiler du ikke kan vaske, kan du smide i fryseren i mindst et døgn. Sørg for at ryste og banke dem godt af efterfølgende.
Ved et loppeangreb er det allervigtigste en systematisk og grundig gennemgang og rengøring af hjemmet. God kamp!!
Flåter
Alle der har prøvet at pille en stor flåt af sin hund ved, at det er en rigtig ulækker oplevelse.
Men sandheden er, at udover at flåten er ulækker og giver anledning til hudirritation og lokale bidreaktioner hos hunden, findes der langt værre konsekvenser ved ikke at lade hunden forebyggende behandle mod flåtangreb.
Nyere undersøgelser har vist, at flåten kan være bærer af op til flere forskellige sygdomme til både dyr og mennesker.
Symptomer kan minde meget om Borreliose, men ved svære tilfælde kan der ses småblødninger i slimhinder og tarm
Flåtens livscyclus er afhængig af varme temperaturer og fugtighed. Flåterne tåler ikke udtørring, og derfor er deres naturlige levesteder områder med høj fugtighed. Frost spiller en mindre rolle, men selv ved hård frost dør de ikke. Deres udvikling foregår bare langsommere.
Man skal ikke følge de gamle husråd om at nulre flåten med olie, vaseline eller margarine. Man risikerer at flåten tømmer alt sit maveindhold ud, hvorved der er større risiko for at den overfører borrelia. Brug istedet en flåt.tang der sikkert fjerner flåten, inklusiv munddele. Denne kan naturligvis købes i vores kæledyrsbutik, hvor du også kan få en instruktion i brugen af denne.
Hos Dyrlægehuset Videbæk anbefaler vi alle hunde der færdes i naturen, at blive behandlet forebyggende mod flåter.
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Dyrlægehuset Videbæk
Ørnevej 1
6920 Videbæk
Telefon: +45 97 17 50 40
Email: info@dhvb.dk