Kontakt os
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Her får du en udførlig beskrivelse af, hvordan du nemmest giver din kat tabletter. Men katte er meget forskellige og mange gange er det lettere sagt end gjort. Giv det et forsøg og hvis det ikke går som håbet, er du altid velkommen til at kontakte os, så finder vi sammen en løsning, der passer til dig og din kat.
Få helst katten til at komme til dig helt frivilligt. Forkæl den lidt inden du indleder fikseringen. Forhold dig så afslappet som muligt, så katten ikke fornemmer, at der skal ske noget, som den sandsynligvis ikke synes er det sjoveste i verden.
Katten skal placeres, så den ikke kan bakke væk. Hvis du er alene om at give tabletten, så kan det være en god idé, at placere den i et hjørne. Ellers kan du støtte kattens bagpart og ryg med din krop. Hvis du sætter dig på knæ bag ved katten, kan du forsigtigt holde om den med knæene, så har du stadig begge hænder fri. Alternativt kan du pakke katten ind i et tæppe eller håndklæde, så kun dens hoved er fri. Nogle gange er det nødvendigt at forsøge sig frem, men oftest er det bedst, at du er helt forberedt og ved hvad du vil, inden du begynder at håndtere katten. Hvis du er nervøs for at have dine fingre i kattens mund, kan det være en god ide, at anskaffe en tabletindgiver som det første.
Hold forsigtigt godt fat om kattens hoved. Brug venstre hånd, hvis du er højrehåndet. Brug højre hånd, hvis du er venstrehåndet. Læg håndfladen på kattens hoved og placér tommelfinger og pegefinger på hver side af kattens ansigt, lige bag dens kæber. Ved at tage fat ved kattens kindben, kan du holde dens hoved godt fast, uden at det er ubehageligt for katten.
Undgå at tage fat i underkæben og pas på, du ikke klemmer den på halsen. Tommel- og pegefinderspidserne skal placeres i hver af kattens mundvige ved den øverste gumme.
Når kattens hoved er på plads, skal du blidt lægge dens hoved tilbage, så øjnene vender opad, og næsen peger mod loftet. Det skulle få den til at åbne munden helt naturligt. Hvis katten imidlertid ikke åbner munden, når du lægger dens hoved tilbage, kan du tvinge munden op ved at trykke tommel- og pegefinger forsigtigt sammen ved mundvigene.
Læg tabletten mellem den anden hånds tommel- og pegefinger. Tryk forsigtigt på kattens underkæbe (nederste fortænder) med din ring- eller langfinger for at åbne kattens mund yderligere. Når katten holdes i denne position, har de ingen styrke i underkæben og kan som regel ikke bide. Ved at trykke på den måde, mens kattens hoved er lagt tilbage, vil den åbne munden.
Når kattens mund er helt åben, lægges tabletten så langt tilbage i munden som muligt. Den optimale placering er det v-formede område ved svælgvæggen, hvor tungen møder ganen. Hold fortsat kattens hoved helt tilbage. Undgå at stikke fingrene for langt ind i kattens mund, så den kaster op.
Når tabletten er på plads bagerst i kattens mund, er der kun lille risiko for, at den spytter den ud igen. Hvis tabletten kommer under tungen eller ud i siden af munden, vil katten måske spytte den ud igen og så giver du det et nyt forsøg.
Det kan ved nogle katte være en fordel, at give nogle dråber vand, så snart du har givet tabletten. Herved glider tabletten hurtigere ned i spiserøret og maven. Det er nemmest at gøre med en dråbebeholder, pipette eller sprøjte.
Luk kattens mund og hold den lukket. Hvis du er i tvivl, om katten har synket tabletten, kan du gnubbe let og kortvarigt på kattens næse, eller pust på den. Det stimulerer katten til at slikke sig på næsen, hvilket får den til at synke. Du kan også prøve at stimulere den til at synke ved at stryge den forsigtigt på halsen.
Slip katten og hold øje med den i et øjeblik for at sikre, at den ikke spytter tabletten ud igen. Hvis katten slikker sig om læben, er det ofte et tegn på, at den har slugt tabletten. Nogle katte er gode til at snyde, så det kan være en god idé at åbne kattens mund efter et øjeblik for at se, om den nu også har slugt tabletten.
Ros katten ved at ae og kæle et par minutter. Få den gerne til at spinde og giv den evt. en godbid eller leg med dens yndlingslegetøj. På den måde kan du lære katten, at tabletten bliver en positiv oplevelse. Ved at forkæle katten hjælper du den til at være mere forberedt og samarbejdende næste gang den skal have sin tablet.
Det er jo meget nemmere sagt end gjort og hvis du stadig har svært ved at give tabletten er du hjertelig velkommen til at kontakte os.
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Dyrlægehuset Videbæk
Ørnevej 1
6920 Videbæk
Telefon: +45 97 17 50 40
Email: info@dhvb.dk