Kontakt os
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
De fleste kæledyrsejere, der har eller har haft en intakt kat, er klar over, hvor stærk en kønsdrift den kan have. Det kan desværre ofte give problemer for både ejer og naboer. Katten bliver tidligt kønsmoden, nogle helt ned til fire måneders alderen, men oftest når killingen er ca. et halvt til et helt år gammel.
Hankatten
Hankatten strinter uhæmmet med ildeluftende urin, for at markere sit territorium. Desuden mjaver han meget højlydt for at lade andre katte vide, at han er der. Trænger der uvelkomne katte ind på hans territorium, forsvarer han det og tager kampen op, hvilket ofte fører til skrammer, og i svære tilfælde bidsår og bylder. Hankatten strejfer og er ofte væk i flere dage, hvilket øger risikoen for slagsmål og trafikulykker betydeligt.
Kastration
Den Kastrerede hankat har bedre forudsætninger for at blive en god familie- og kælekat. Kønsdriften forsvinder, han bliver mindre territorial, og går sjældent langt væk fra bopælen. Risikoen for skader mindskes derved betydeligt, og derfor lever kastrerede katte ofte et længere og mere roligt liv end intakte hankatte. De fleste kastrerede katte strinter ikke og urinen mister den skarpe lugt.
Kastrationen kan fortages så snart begge testikler kan findes. Det foregår ved en operation, hvor begge testikler fjernes gennem et lille snit i huden. Operationen kræver fuld bedøvelse og katten er påvirket et døgns tid, men kommer sig hurtigt efter det mindre indgreb. Vi har aldrig oplevet at ejeren fortryder en kastration.
Hunkatten
Hunkatten påvirkes også, når forplantningsevnen indtræffer. Hun bliver rastløs i løbetiden og mjaver højt og længe, for at tiltrække hankatte. Løbetiden gentages med 2-3 ugers mellemrum fra tidligt forår, til sen efterår. Hunkatten bliver mere kælen, ruller sig på gulvet og holder halen til side.
Med den kønsmodne hunkat følger killinger. Hvis man ønsker at få killinger, bør man vente til hunkatten er helt udvokset. Det varierer lidt efter race og størrelse, men tal med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske, hvis du er i tvivl, om katten er klar til at få killinger.
Sterilisation
Den optimale måde at forhindre løbetider og uønsket drægtighed, er neutralisation af hunkatten, hvor æggestokkene fjernes, også kaldet sterilisation. Operationen foregår i fuld bedøvelse gennem et lille snit i huden i navleregionen. Katten er påvirket af bedøvelsen det første døgn og skal have smertestillende efterfølgende. Ejeren skal holde øje med operationssåret, men efter nogle dage er den gamle kat tilbage, dog i en udgave, der ikke kan blive drægtig.
Fordele og ulemper
Neutralisation af både hun- og hankatten har få ulemper. Dog kan nogle katte blive mere trivelige, og have tendens til vægtøgning, da aktivitetsniveauet sænkes. Derfor skal mængden af foder tilpasses den enkelte kat og vægten bør tjekkes jævnligt. Desuden har kastrerede hankatte større risiko for at udvikle urinvejssten, hvorfor det er vigtigt, at vælge et foder der forebygger dannelsen af disse.
Fordelene overskygger dog dette, da man ved neutralisation undgår gener forbundet med løbetid og uønskede killinger. Desuden minimeres risikoen for smitte med livstruende sygdomme, der kan overføres ved parring. Derfor er det anbefalingen at familiekatten neutraliseres, uanset om det er en hun- eller hankat. Hvis du har spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske.
Tlf: 97 17 50 40
Mail: info@dhvb.dk
Du er velkommen til at bestille tid via TIDSBESTILLING eller kontakte os via formularen nedenunder.
Dyrlægehuset Videbæk
Ørnevej 1
6920 Videbæk
Telefon: +45 97 17 50 40
Email: info@dhvb.dk